Fjell festning

Anlegget er et fredet festningsanlegg fra 2. verdenskrig, og ett av de største av sitt slag i Europa. Uteområdet er stort i omfang, med tydelige spor etter kanonstillinger, tunneler og bunkere. Her er det mye å utforske, lengden på de underjordiske tunnelene er ca én kilometer! Utstillingsområdet er i den 17 meter dype kanonbrønnen under det som var hovedvåpenet på festningen, trippelkanonen "Bruno", og tilhørende fasiliteter som mannskapsrom, maskinrom, bysse m.m.

Kanontårnet over kanonbrønnen er erstattet med et sirkelrundt glassbygg, som beskytter den spektakulære kanonbrønnen. Glassbygget fungerer som inngang til utstillingene, og som kafé og forsamlingslokale. Man kan laste ned en digital guide til mobilen som kan benyttes ute i terrenget.

Utstillingsområdet forteller historien om tyskernes etablering av fortet i perioden 1942-1945 for å sikre innseilingen til Bergen, historien om slagkrysseren "Gneisenau", kanonen "Bruno", en plattform med granater og en lasteanordning til kanonen, og om de russiske krigsfangene som i stort antall ble brukt til å bygge festningen. Våpenrommet inneholder en større samling våpen og gjenstander fra 2. verdenskrig, og er installert i det som var en 16-mannsbunker. Maskinrommet og byssa, også langt under jorden, har fortsatt det originale utstyret fra festningen. Adgang til noen av rommene er kun mulig som deltaker på en omvisning.

Kanonen "Bruno" var opprinnelig montert på slagkrysseren "Gneisenau". Museet har laget en digitalisert fortelling om forberedelsene til prøveskytningen av kanonen sommeren 1943. Ved hjelp av en iPad og headset, som man får låne på museet, følger man i 30 minutter kommandanten rundt på anlegget mens alle forberedelsene gjøres. Gjennom vandringen er man med på å sette i verk ordrene til kommandanten og man blir tatt med til forskjellige steder i anlegget.

"Vandring på Russarstegen" er et ekstratilbud for besøkende på museet, og er en guidet tur fra Gjerdet gård nede i bygden til Kanontårnet, eller motsatt vei. Stien var den samme som de russiske krigsfangene gikk under byggingen av anlegget. Turen er ca 1 km lang i bratt terreng, det tar ca 30 minutter opp og ca 15 minutter ned.

Arrangementer hos Fjell festning

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.