Dalane Folkemuseum

Museet er regionsmuseum for Dalane, og omfatter kommunene Eigersund, Sokndal, Lund og Bjerkreim. I bygningene er det forskjellige samlinger, blant annet en flott samling av ovnsplater og ovner fra 1600- og 1700-tallet, smykker og kirkekunst. Man kan også utforske brannstasjon, krambu og smie, og jordbruksredskaper og kjøretøyer fra 1800-tallet, og besøke verksteder for flere typer håndverk, som rokkemaker, urmaker, kammaker, bøkker, snekker og treskomaker.

Se hva som skjer på Dalane Folkemuseum.

Hovedhuset er innredet med stilen på 1700- og 1800-tallet, og gir et godt inntrykk av hverdagslivet for så vel embetsstanden som bondestanden. Huset stammer fra 1850 årene da sorenskriver i Jæren og Dalane, Christian Feyer, oppførte et gårdsanlegg på Slettebø som han også brukte som landsted. Foruten hovedhuset består fortsatt gårdbestyrerboligen, vognskjulet, et par mindre bygninger og det eldre lysthuset. Senere er en skolestue og en stolpebu flyttet til eiendommen, som har store grøntarealer og en liten lerkeskog. Området var tysk militærleir under 2. verdenskrig.

I Egersund sentrum, i Fabrikkgaten 2, ligger Egersund Fayancemuseum, som ble stiftet av Christian Feyers sønn, og som hører under Dalane Museum. Fabrikken produserte populært steintøy, tilpasset skiftende stiler, i 132 år, og var den viktigste arbeidsplassen i byen. Steintøyet fant veien til mange norske hjem, og er fremdeles populært, det handles aktivt i bruktmarkedet. Museet ligger på loftet i fabrikkens gamle lokaler. Det er flere aktiviteter for barn, blant annet "lek med leire", der barna kan lage og få brent egen keramikk.

Andre avdelinger som tilhører museet er Bilstadhuset, også i Egersund sentrum, Helleren i Jøssingfjord, Mysinghålå i Helleland, Sogndalstrand fiskeri- og sjøfartsmuseum, og Kvernhusanlegget ved Fuglestad på Brusand.

Arrangementer hos Dalane Folkemuseum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.