Dalane Folkemuseum

Museet er regionsmuseum for Dalane, og omfatter kommunene Eigersund, Sokndal, Lund og Bjerkreim. Hovedmuseet ligger på sorenskriver Feyers gamle landsted fra 1850-årene på Slettebø ved Egersund. Eiendommen besto av hovedhuset, gårdsbestyrerboligen, vognskjulet, et par mindre bygninger og det enda eldre lysthuset. Senere er en skolestue og en stolpebu flyttet til eiendommen, som har store grøntarealer og en liten lerkeskog. Området var tysk militærleir under 2. verdenskrig.

I bygningene er det mange forskjellige samlinger. I hovedhuset kan man se stilen på 1700- og 1800-tallet, som gir et godt bilde av hverdagslivet for så vel embetsstanden som bondestanden. Blant annet en flott samling av ovnsplater og ovner fra 1600- og 1700-tallet, smykker og kirkekunst. Man kan også utforske brannstasjon, krambu og smie, og jordbruksredskaper og kjøretøyer fra 1800-tallet. I den store administrasjonsbygningen, et storslått tidligere institusjonsbygg, er det verksteder for flere typer håndverk, deriblant rokkemaker, urmaker, kammaker, bøkker, snekker og treskomaker.

I Egersund sentrum, i Fabrikkgaten 2, ligger Egersund Fayancemuseum, som hører under Dalane Museum. Fabrikken produserte populært steintøy, tilpasset skiftende stiler, i 132 år, og var den viktigste arbeidsplassen i byen. Steintøyet fant veien til mange norske hjem, og er fremdeles populært, det handles aktivt i bruktmarkedet. Museet ligger på loftet i fabrikkens gamle lokaler. Det er flere aktiviteter for barn, blant annet "lek med leire", der barna kan lage og få brent egen keramikk.

Andre avdelinger som tilhører museet er Bilstadhuset, også i Egersund sentrum, Helleren i Jøssingfjord, Mysinghålå i Helleland, Sogndalstrand fiskeri- og sjøfartsmuseum, og Kvernhusanlegget ved Fuglestad på Brusand.

Arrangementer hos Dalane Folkemuseum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.