Dagsutflukt til Leka

Geologiøya Leka byr på spesielle naturformasjoner, sjeldne mineraler, historiske opplevelser og spennende friluftsområder. Det er registrert over 400 "fornminner" (kulturminner fra før 1537) på øya, blant annet huler, hulemalerier, steinalderfunn, bygdeborger, hedenske kultsteder, kirketufter og gra

 Spennende steinformasjoner på Leka
 Spennende steinformasjoner på Leka
Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Geologiøya Leka byr på spesielle naturformasjoner, sjeldne mineraler, historiske opplevelser og spennende friluftsområder. Det er registrert over 400 "fornminner" (kulturminner fra før 1537) på øya, blant annet huler, hulemalerier, steinalderfunn, bygdeborger, hedenske kultsteder, kirketufter og gravhauger. Skeinesset kultursti nord på øya er nesten 4 kilometer lang, med mange informasjonsbokser, hvorav 1,4 kilometer er en familieløype, som er velegnet for barnevogn.

Sporene viser at Leka har vært bebodd i over 10.000 år. Hulemaleriene i Solsemhula ble oppdaget i 1912, som de første i Nordeuropa. Hulen er ca 40 meter lang, med et forhøyet parti innerst, som man tror ble brukt til religiøse eller sjamanistiske handlinger. Hulen er fysisk stengt og kan kun besøkes med guide, en guided tur tar 1,0 - 1,5 time(r).

Bergarten på nordvestsiden av øya er sjelden å se på overflaten, det er hovedsakelig steinarten olivin som normalt finnes i mantelen dypt nede i jordens indre. Den er gulrød på overflaten og finnes eller kun på den andre siden av Atlanterhavet, i Amerika. Vegetasjon finnes nesten ikke siden olivin inneholder få av de næringsstoffene som plantene trenger. Forvitringen har skapt spesielle fjellformasjoner på øya, som det kjente Lekamøya.

Det er flere huler/grotter i kommunen, den største er Lissbindalskjerka som går 280 meter inn i fjellet, mens Svartomn er noe kortere. All ferdsel på eget ansvar i grottene. Andre severdigheter er Herlandshaugen, en av Norges største gravhauger, og Leka bygdemuseum. Sydøst på øya, ved Leka motell og camping, ligger Leka Steinsenter. Senteret utstiller steiner, mineraler og fossiler fra hele verden, men med hovedfokus på Leka, Trøndelag og Nordland. Leka er uformelt kåret til Norges geologiske nasjonalmonument. Det er flere muligheter for båt- og kanoleie.

Solsemshula guidet tur: barn kr 50, voksen kr 200

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Ferge til øya hele året

NB: det tilbys ikke guidede turer til Solsemshula i 2023 grunnet rasfare

Solsemhula, guidede turer:
Juni: lørdag kl 14.00
Juli: tirsdag, torsdag og lørdag kl 14.00
August: lørdag kl 14.00

Kontakt Leka Opplevelser AS på telefon 917 75 104 for nærmere informasjon (kun i sesongen)

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer Dagsutflukt til Leka

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Leka

Det er ikke flere aktiviteter i Leka