"1000-meteren" på sykkel

"1000-meteren" er en spektakulær sykkelvei som fra det høyeste punktet, Heirsnos, byr på en fantastisk utsikt mot fjellmassiv, fjord og sjøer, og også laaangt ned i dalen!

Veien er en grusvei åpnet for biltrafikk i 1934, men er nå forbeholdt syklende, bortsett fra tilgang til noen hytteområder og frittliggende hytter, hovedsakelig ved Sletterust. Som overskriften indikerer går veien ca 1000 meter over dalen. Det er en tunnel på ca 300 meters lengde som skal passeres, og hodelykt anbefales, selv om det er mulig å skimte lyset fra enden av tunellen. Utfordringen er snø i tunnelen og på deler av veien, som kan bli liggende selv langt ut i juli. Størst sikkerhet for snøfrihet er fra august og utover høsten. På grunn av mulig snø, grusvei og store høyder anbefales minstealder 8-10 år.

Det er flere alternative ruter. Den enkleste ruten logistikkmessig, og dermed kanskje den mest familievennlige ruten, er opp fra Sletterust ved Rv53, ca midtveis mellom Øvre Årdal og Tyinoset, vestpunktet på innsjøen Tyin. Fra Sletterust sykler man til utkikkspunktet ved Heirsnos og så tilbake. Det er ca 10 kilometer hver vei uten store høydeforskjeller. En kortere rute er å fortsette fra Heirsnos til Øvre Årdal, 1000 meter lenger ned. Det siste stykke av grusveien, før den møter den nye veien, Rv53, består av 35-40 hårnålsvinger som stiller krav til god håndtering av fart og bremser. Man kan også sykle motsatt vei, fra Øvre Årdal til Sletterust, eller på gamleveien helt til Tyinoset ca 8 kilometer lenger mot øst.

Med mindre man tar utgangspunkt i Sletterust som start og slutt for turen vil nok flere i familien sette pris på at det er transport tilgjengelig ved ankomst Øvre Årdal eller Tyinosen. Å skulle sykle samme vei tilbake er nok de færreste motivert for ...

Arrangementer hos "1000-meteren" på sykkel

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.