St. Pauls gruve

Gruva så dagens lys i 1628 og lukket og slukket først i 1820. Herfra kom jernmalmen til Carsten Ankers jernverk i Feiring, ikke langt unna, og på Eidsvoll. Gruven er tilrettelagt for publikum. Det kan være fuktig og vått, så ta med vanntett fottøy, et plagg til å holde varmen, og gjerne en lommelykt.

Hvert år arrangeres en jernverkshelg med friluftsskuespill og omvisninger i ruinene til Feiring jernverk, og gruvevandringer med historier om gruveteknikk og livet inne i fjellet. Det arrangeres også andre omvisninger i gruva i løpet av året i regi av Feiring jernverks venner.

Ta av fra Rv33 (Feiringvegen) mot Stubberud på Stubberudvegen. Fortsett mot venstre på Øverbygdvegen gjennom Øverbygda, og etter bommen, som er åpen, ved Dalen, fortsett på Kolldalsvegen. Parker ved Skomakerbakken, deretter er det ca 20 minutter til fots på merket sti til gruva.

Opp samme Stubberudvegen, men deretter noe mer sydlig enn gruva, ligger Carsten Ankers lysthus og Feiring jernverk. Lysthuset er en særegen bygning med en fantastisk utsikt over Mjøsa og Hedmarken, og i dalen nedenfor er det mange spor etter jernverket, som leverte jernmalm til Feiring jernverk og Carsten Ankers jernverk på Eidsvoll. De to severdighetene kan nås etter henholdsvis 10 og 15 minutter til fots fra p-plassen ved Eftasmyra.

Arrangementer hos St. Pauls gruve

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.